17 Aralık 2012 Pazartesi

Funda'nın Seramik Çalışmaları- Ceramic Objects

Arkadaşım Funda geçen yıl seramik kursuna gitmişti ve aşağıdaki güzel çalışmalar yaptı.Gerçekten zevkli ve farklı çalışmalar. Tebrikler arkadaşım ve teşekkürler.

1. Hazır seramik üzerine çizilip boyanmış ve fırınlanmış tabak.

2.  Kalıp alındıktan sonra seramik hamuruna çizilip kesilmiş ve fırınlanmış el kalıpları

 3. idol (pişmiş topraktan yapılan, ve ilk insanların tapındıkları ve bazı güçleri olduğuna inanılan küçük heykelcik) tabağı


 4. Seramik üzerine kazınarak hazırlndıktan sonra boyanmış çalışmalar



5. Hazır seramik üzerine çizilip boyanmış çintemani desenli tabak. Çintemani: orta asya kaynaklı olan bu motif yan yana uzanan iki dalgalı çizgiden, ikisi altta birisi üstte olmak üzere 3 yuvarlak benekten meydana gelmiştir. Japonlar ve çinliler inci olarak yorumladıkları bu üç beneğin buda'nın üç ruhani vasfını gösterdiğine inanırlar. osmanlı saraylarında kullanılan çintemanilerde ise bu üç benek güç, saltanat ve bereket sembolü olarak şehzadelerin iç çamaşır ve kaftanlarında kullanılmıştır. tezniyatta üç yuvarlak benek bazen yalnız olarak, kimi zaman da bu beneğin içine çizilen dairelerle motife, hilal şekli vererek kullanılır. ayrıca şimşek, bulut, post isimleri alan bir başka motifle birlikte kullanılır. ilk dönemlerde timuçin damgası da denilen çintemaniye timur devrinin sikkelerinde de rastlanılmaktadır.

6. Hazır seramik üzerine kurşun kalemle yapılıp çizilmiş boyanmış damla tabak

 7. Seramik hamurundan kolye uçları

8. Selçuklu'larda bereket sembolü ejderhanın seramik yorumu 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder