29 Kasım 2012 Perşembe

Merhaba 2 yaş- (2 yaş sendromu üzerine yazı)



Bebekler doğar büyür ve nihayet iki yaşına gelirler. Onunla başladığınız yolculuğun zorlu süreçlerinden birisi başlamış demektir. Artık sınırlara ihtiyacı vardır ama elinden geldiğince sınırsız davranır. Veremeyeceğiniz bir şeyi veya yapamayacağınız bir şeyler isteyerek başlayan kendini sağa sola atarak, duvarlara vurarak, eline ne geçerse atıp çılgınlar gibi ağlayıp bağırıp, tepinerek hedefe ulaşmaya çalışır. Siz bu arada sinirlenebilir, aldırmayabilir, kendine zarar vermesini engelleyebilir, oradan uzaklaşabilir veya oturup ağlayabilirsiniz. Yine de bu durumu çözmeye yeterli olmayacaktır. İş güç, ev, hayat stresine çok sevdiğiniz çocuğunuzun "ben buradayım" diyerek başlattığı ve tüm sorunların tam merkezine yerleşmesi de eklenmiştir artık. Sınırları koyma zamanı gelmiştir ama nereden başlayacağınızı bilemezsiniz. Bu duruma bir de çocuk yetiştirmeyi çok iyi bildiğini düşünenlerin yorumları eklenince üzerinizdeki baskı ve stres daha da artar. Asansörde karşılaşılan komşu daha merhaba demeden "söyle bakalım neden bu kadar ağlıyorsun?" diyerek rahatsızlığını bir şekilde ifade eder. Markette kriz geçiren çocuğunuza daha ağzınızı bile açmadan bir çift müdahale eder " lütfen çocuğa vurmayın" ayıtla pirincin taşını.

İşte ben de oğlumla böyle sıkıntılı bir sürecin içerisindeyken çaresizliğim tavan yapmıştı. Çareler aramaya başladım. Sonunda onu daha çok kucaklamaya, daha az sinirlenmeye, ağlamaya başladığında ilgisini başka yöne çekmeye ve birlikte vakit geçirecek etkinlikler yapmaya başladım. Birlikte kurabiye, pasta, poğaça ve salata yaptık. Sonunda parmak boyalarına ve oyun hamurlarına terfi ettik. İşte resimdeki şekiller bu hikâye sonucu ortaya çıktı. Başlangıçta ben yaptım genel şekillere oğlum küçük eklemeler yaptı. Ara sıra benim yaptıklarımı taklit ederek tuhaf şekiller ortaya çıkarıyor. Adına T-Rex dediği garip mor dinazor da buna dahil.

Şimdi bu krizleri daha az yaşıyoruz. Tamamen ortadan kalması mümkün değil sanırım. Bir de televizyonu kaldırdık çok fazla izlemeye ve sadece TV ile sakinleşmeye başlamıştı. Bunun önüne geçmeye çalıştık. Sadece çocukta değil tabi biz de televizyona dalıp onunla ilgilenmiyorduk. O da daha da çıldırıyordu. Siz de bu durumları yaşıyorsanız şimdiden kolay gelsin. Kararlı olun, sınırlarını belirleyin, ona sevginizi ve güvenizi verin.
2 yaş özellikleri, 2 years old characteristics

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder