8 Nisan 2013 Pazartesi

Oyuncak Seçimi Ve Kukla- Rooster Puppet

  
Oyun çocuğun gelişimde önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda oyun sırasında kullanılan materyal de önemlidir ve çocuğun gelişim dönemine göre seçilmelidir. Oyuncak seçimi yaparken çocuklara erken uyarıcı niteliğinde olan oyuncaklar alınmamalıdır. Örneğin 12-18 ay arası bebekler için pastel boya pek uygun olmayabilir. Çocuk bu dönemde boyaları ağzına sokmayı kullanmaya tercih ederler. 

Okul öncesi dönemde çocukların karakter gelişimine yardımcı olacak gerçekçi ve işlevsel oyuncakları tercih etmek gerekir. Bu yaş döneminde çocuklar yaşadıkları ve gözlemlediklerini, oynadıkları oyunlarla, çizimleriyle pekiştirip yansıtırlar.  Bu dönemde oyunları sırasında konuşmaları ve kurdukları oyunun hikayesi diyalogları gelişimleri hakkında bize ipuçları verir.



Kuklalar okul öncesi dönemde seçilebilecek en işlevsel oyuncaklar arasında sayılabilir. Taklit ve canlandırma oyunlarında el ve parmak kuklaları kullanılarak yaratıcı düş güçlerinin gelişmesi sağlanabilir.   

Çocuklarımıza oyuncak seçerken pahallı oyuncaklar almak zorunda değiliz. Evde bulduğumuz materyallerle de ilgilerini çekecek güzel oyuncaklar yapabiliriz. Kumaş paçaları, kartonlar,  düğmeler, yün ipler ve bir sürü şeyle istediğimiz oyuncakları yapabiliriz. Yeter ki istekli olalım. Çocuklarımız onlar için bir oyuncak yaptığımızda çok mutlu olurlar. Hele bir de  onunla birlikte yaparsanız bu mutluluk ikiye katlanabilir.


Horoz kukla oğlumun bir çizgi filmi izledikten sonra ortaya çıkan bir tasarım. "Bana horoz kukla yapar mısın?" dedi. Annesini tanıyor artık. Bunu annem yapabilir kesin diye düşünüyor sanırım. 

Kullandığım malzemeler
1. Sarı pamuklu kumaş 
2. Kırmızı, yeşil, turuncu ve beyaz keçe


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder